FöretagstjänsterFriskvårdNaprapat

När ska man gå till en naprapat? 

De allra flesta får någon gång värk i rygg eller axlar. En naprapat kan hjälpa dig med många olika problem. Den vanligaste anledningen till varför man söker upp en naprapat är för att minska smärta och besvär i muskler. En naprapat kan också hjälpa dig att bli kvitt spänningshuvudvärk och om du råkar ut för ett ryggskott. Det första en naprapat kommer att göra är att gå igenom dina leder och muskler för hitta var smärtan kommer ifrån. Det som skiljer naprapaten från kiropraktorn är att de undersöker lederna och musklerna på olika sätt. Vanligen använder kiropraktorn händerna och naprapaten genomför ortopediska tester. Det finns inte alltid en glasklar skillnad exakt hur de jobbar men de har två olika former av utbildningar. 

Sjukgymnast naprapat

Första besöket hos naprapaten 

Första gången du besöker en naprapat kommer de börja med en undersökning. Du kommer också får svara på en del frågor. Första besöket går i regel mycket ut på att naprapaten ska kunna fastställa hur hen kan hjälpa dig på bästa sätt. De vanligaste frågorna brukar vara: 

 

  • Hur dina besvär gestaltar sig 
  • Om du har haft problem tidigare och om du tar några mediciner 
  • Om du har några underliggande sjukdomar 

Du kommer också få frågor om ditt arbete och då främst vilka moment som ingår som kan ha belastat dina muskler och leder. Naprapaten kommer också vilja veta lite om vad du gör på din fritid. Detta är för att du verkligen ska få den bästa hjälpen för just dina problem. Ibland kommer naprapaten att fokusera på stresshantering. Stress och oro är en vanlig anledning till varför smärta uppstår. 

 

Hur går en behandling till? 

Naprapaten kan behandla dig på olika sätt beroende på var du har ont. Det vanligaste är att man inleder med manuella tekniker. Du kommer troligen också få tips och råd på övningar som du kan göra hemma på egen hand. När det kommer till manuella tekniker så är ledmanipulation en viktig del.  Det innebär att man arbetar med ledens flexibilitet. Ibland kan det uppstå ett knäppande ljud men det är ofarligt. Ledmanipulationen är i de allra flesta fall helt smärtfri. Naprapaten kan också behöva arbeta med muskeltöjning för att få musklerna att slappna av. Det görs genom att naprapaten försiktigt sträcker ut musklerna samtidigt som du spänner emot. Det är ett bra sätt att få musklerna att slappna av då smärta vanligen uppstår när muskler är överspända. Så när du har smärta i leder och muskler är det bra att vända sig till en naprapat. Det bästa är också att göra det innan smärtan blir alltför stor.